Zveme vás na ochutnávku Valometu ve Vrbniku - prvního mořského šampaňského na světě, které se vyrábí s pomocí přírody. Toto fantastické šumivé víno leží 400 dní v mořské hloubce 30,6 metru na úpatí skály zvané Valomet ve Vrbniku. Stálá teplota 12 °C v této hloubce, atmosféra bez kyslíku, světla a hluku, to vše je výhodné pro kvašení vína. Samotný Valomet je skála, o kterou se lámou vlny, možná stejným způsobem pění i víno. Valometské šampaňské se vyrábí z původních odrůd zlatého hroznu Zlahtina, který je již sám o sobě sladký a voňavý.
Valomet s výjimečným způsobem přípravy, kvašení a vysoce kvalitní výroby byl vlastně experimentem z roku 2006, kdy vynalézaví vinaři Zemědělského družstva Vrbnik předali láhev sektu do mřížových krabic a poté do moře, půl míle od ostrého vrbnického pobřeží, kde jsou vlny divoké a rybáři nehází sítě. Co dále ovlivnilo kvalitu Valometu, bylo šero, klid, ticho, přičemž lahve pod mořem byly přirozeně více natlakované než ve sklepích vinařů. Zrání šampaňského na mořském dně je zatím ojedinělou metodou na světě. Pronajměte si apartmán ve Vrbniku na Krku a přijměte pozvání ochutnat něco, co jinde na zeměkouli nenajdete.
Přečtěte si více
Zavřít