Všichni, kdo si v první polovině září pronajmou byt nebo pokoj v Komiži, budou mít možnost zúčastnit se neobvyklého festivalu s názvem Dny rohovníku. Tento festival se poprvé konal v roce 2011. Ačkoli se koná jen několik let, je věnován nejdéle žijící rostlině ve Středomoří, která je po staletí zcela neprávem opomíjena. Jedná se o stálezelenou rostlinu, která spolu s olivami a vinnou révou živila mnoho generací ostrovanů a obyvatel pobřeží Středozemního moře. Karob roste na jihozápadním pobřeží ostrova Vis, kde jsou teplejší dny. Nejznámější jsou plantáže v okolí Komiže. Karob je nejstarším obyvatelem jihodalmatských ostrovů, některé keře zde rostou již více než tisíciletí. Karob je odolný, roste ve skalnaté půdě mezi olivovými háji a vinicemi. První plody se začínají objevovat až po deseti letech, přičemž doba zrání je dlouhá. Kvete na podzim a plody dává až koncem léta příštího roku. Lusky rohovníku jsou sladké bílé intenzivní vůně. V této oblasti se používal jako náhražka čokolády. Vyrábí se z něj pečivo, mouka na přípravu různých pokrmů a pálenka, spolu s "rogacica", specialitou komižských domácností. Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu jako přírodní konzervant. Dny rohovníku v Komiži mohou být příležitostí, jak se seznámit s širokým využitím této rostliny, která se stále častěji používá jako ´ekologická potravina´, ale také jako přírodní prostředek k řešení zažívacích potíží a při dietních problémech. Předpokládá se, že rohovník se používal již před 4000 lety a že stavitelé egyptských pyramid se živili rohovníkovým chlebem. Karobová zrna (gr. - keration) vděčí za svůj název míře zlata - karátu; to proto, že se karobová zrna ve starověku používala jako jednotka pro vážení zlata. Udivující je skutečnost, že každé zrnko karobu má bez ohledu na svou velikost a podmínky skladování vždy hmotnost 0,18 gramu! Proto moc neváhejte, navštivte v září Komižu, ochutnejte speciality z rohovníku a uložte si vůni této neobvyklé rostliny do paměti. Stane se měřítkem požitků, které může a umí poskytnout jen ostrov, jakým Vis je!
Přečtěte si více
Zavřít